Doporučená Pravidla

Rozhodli jste se správně zhubnout?

Ať už se pouštíte do hubnutí poprvé nebo jste chroničtí dietáři s desítkami zhublých (a zpátky nabraných) kilogramů, nečekejte na další pondělí, na prvního v následujícím měsíci, na úplněk nebo na Nový rok a začněte hned.

Náš jídelníček, který byl sestaven na energetický příjem pro ženy přibližně
5 000 kJ, pro muže 7 000 kJ, Vám ukáže, že i redukční strava může být pestrá a chutná.

Podstatou redukčních diet je snížení energetického příjmu takovým způsobem, aby tělo dostalo všechny základní živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) v poměru
a množství potřebném pro jeho správnou funkci. Zároveň nesmí chybět nezbytné množství vitamínů a minerálních látek. Takto náležitě zvolený a sestavený způsob stravování proto neškodí tělu a je oproti nejrůznějším moderním dietám výhodnější.

Na jakékoliv dotazy ohledně stravování Diety pro Tebe Vám rádá odpoví:                                           
Výživový a sportovní dietolog
e-mail: renata.zapotocka@seznam.cz
www.vyzivovyporadce-hubnuti.cz

Správný poměr živin:

Bílkoviny 30% – jsou pro naši stravu nutné a nenahraditelné. Tvoří základní stavební kameny pro náš organismus. Strava se správným množstvím bílkovin zajišťuje lepší pocit sytosti, vyšší energetickou náročnost a udržení svalové hmoty.
Sacharidy 40% – jsou nezbytným zdrojem energie pro všechny základní životní funkce, zásobují energií všechny orgány včetně svalů. Bez nich byste nemohli vykonávat žádnou aktivitu tělesnou ani duševní, protože jsou zásadním zdrojem pro mozek. Důležité je, v jakém množství a podobě je přijímáte. Jsou nejrychlejším zdrojem energie ze všech živin.
Tuky 30% – slouží jako energetická rezerva a jsou nezbytné pro rozpouštění, vstřebávání a ukládání některých vitamínů (A,D,E,K). Některé tuky jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro správný chod organismu a zabezpečení jeho důležitých buněčných funkcí. Přiměřené množství vhodných tuků tedy naše tělo potřebuje.

Zásady zdravého jídelníčku:

– správný režim jídla (jíst pravidelně)
– správná skladba jídla (zastoupení živin ve správném poměru, dostatečný příjem ovoce, zeleniny
a vlákniny)
– omezit alkohol a kávu, která tělo odvodňuje, ale z našich zkušeností víme, že 1 – 2 šálky denně problémy nezpůsobují
– nezapomínat na pitný režim (3 dcl nízkoenergetických nápojů/ 10 kg váhy)
– omezit sůl a nahradit ji bylinkami a kořením

Nikdy nesnižujte energetický příjem pod 5 000 kJ bez lékařského dozoru. Při takto sníženém příjmu je velmi obtížné sestavit jídelníček, který by obsahoval všechny základní živiny.